На 21 март, а по повод доаѓањето на пролетта општина Пробиштип ја организира манифестацијата „Зелникот на баба“, која е традиционална манифестација, а е во чест на нашиот убав традиционален специјалитет – зелникот.
На градскиот плоштад со почеток во 11 часот секоја година има ревија на зелници изработени од вредните раце на нашите домаќинки.
На манифестацијата учествуваат, поединци и граѓански здруженија од Пробиштип, но и гости од голем број на градови ширум Република Македонија.
Манифестацијата е од републички карактер, а освен вкусот на зелникот на истата може да се најдат и многу други специјалитети, при што љубителите на традиционалната храна можат да уживаат во истата.
Во импровизираната селска соба се демонстрира како се изработува овој наш специјалитет. Присутните можат да видат како се сука, мота во плек и се пече под вршник.
Целото случување е проследена со богата културно уметничка програма со познати естрадни уметници, па така сите присутни освен добра храна имаат и одлична забава.

zelnikot-na-baba2 zelnikot-na-baba3 zelnikot-na-baba4 zelnikot-na-baba5 zelnikot-na-baba6 zelnikot-na-baba7 zelnikot-na-baba8


Warning: A non-numeric value encountered in /home/probisti/domains/probistip.mk/public_html/wp-content/themes/probistipmktheme/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009